Hírfolyam

Miért eszünk bejglit Karácsonykor?

2018.12.04

Miért eszik a magyar Karácsonykor bejlgit? Miért szinte csak karácsonykor kerül az asztalra ez a sütemény? Honnan ered és milyen más országokban van még hasonló finomság? 

bejglit egy tradicionális magyar karácsonyi ételnek ismerjük, hagyományosan dióval vagy mákkal, újabban gesztenyével, vagy csokoládéval megtöltve. Miért ezek a tradicionális töltelékek? Többek között népi hiedelem miatt, ugyanis, a diót rontás ellen kell enni, a mák pedig bőséget hoz a házhoz

A bejgli eredetileg Szilézia vidékéről származik és ez a sziléziai kalácsfajta a 14. század óta ismert Európában. Az elmaradhatatlan karácsonyi sütemény neve német eredetű és eredeti hajlított, patkó alakú formájából származik. A bejgli (németül beugen = meghajlít, mohnbeugel = mákos kifli/bejgli) osztrák közvetítéssel érkezett hazánkba és terjedt el a 19. század második felében. Magyarországon ekkortól kezdték német divat szerint ünnepelni a karácsonyt. Diós vagy mákos patkó változatban is ismert. Kezdetben családi ünnepek süteménye volt, majd a reformkortól kezdve fokozatosan felváltotta a hagyományos karácsonyi kalácsot. „Posonyi finom mákos kaláts” néven szerepel Czifray István 1830-ban megjelent Magyar nemzeti szakácskönyv-ében.

Kulcsszavak: bejlgi, magyar karácsony, bejlgi története, német bejgli, diós bejgli, mákos bejgli

A Széchenyi Pékség cukrász képzésekre gyakorlati helyet biztosít

2018.07.09

A Széchenyi Pékség, 2018 szeptemberében induló pék- és cukrász képzésekre gyakorlati helyet biztosít.


(Nappali és felnőttoktatásban részt vevők számára egyaránt.)
Tel.: 06 30 419 0675
E-mail.: kereskedelem@szecsenyipekseg.hu

Helyszín: Gutenberg köz 2. 

Kulcsszavak: pékárú, friss, fagyott, Széchenyi, pékség, Dunaújváros

Kártyás vásárlás dunaújvárosban!

2018.05.25

A mai naptól az összes dunaújvárosi boltunkban vásárolhatnak kártyával. Köszönjük eddigi türelmüket!

Kulcsszavak: kártyás, vásárlás, bankkártya, dunaújváros